Over Podium Eibergen

Doelstelling en activiteiten

De doelstelling van Podium Eibergen is het organiseren van culturele evenementen op kleine podia in Eibergen en omstreken. Podium Eibergen hoopt daarmee een zo breed mogelijk publiek met de verschillende vormen van (podium)kunsten in aanraking te laten komen.

Contact tussen musici en andere uitvoerenden met het publiek is een belangrijk uitgangspunt voor de activiteiten van Podium Eibergen. Dit ontstaat door de muziek live te brengen, op kleine podia met vaak een huiskamerachtige sfeer, waardoor de toehoorders de muziek dichtbij en intens kunnen beleven. Spelers lichten hun programma mondeling en op persoonlijke wijze toe, na afloop is er ruimschoots gelegenheid voor spelers en publiek om met elkaar in contact te komen.

In het eerste jaar staan verschillende kamermuziekconcerten, een openbare masterclass fluit voor jong talent en een ensembleweekend voor amateurmusici op het programma. Voor de toekomst wordt ook gedacht aan kleinschalige muziektheaterprojecten en kindervoorstellingen. Bij de programmering staat een variatie in aanbod voorop, waarbij nieuwe elementen niet geschuwd worden.

ANBI

Stichting Podium Eibergen is een culturele algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dit betekent dat donaties en giften aan Podium Eibergen belastingvoordeel kunnen opleveren. Uitleg over deze regeling vindt u op de website van de Belastingdienst.

Beleidsplan en jaarverslagen

Podium Eibergen Jaarverslag 2019
Podium Eibergen Beleidsplan 2018-2019
Podium Eibergen Jaarverslag 2018

Nieuwsbrief

Stuur een mailtje naar info@podiumeibergen.nl om u aan te melden voor de digitale nieuwsbrief. Met de digitale nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de activiteiten van Podium Eibergen.

Bestuursleden en adviseurs

Het bestuur wordt gevormd door:
Josine Brackman-Pijnacker Hordijk, voorzitter
Marianne Zweers, penningmeester
Marguerite Ruys, secretaris
Verder zijn werkzaam:
Hans-Evert Brackman, vormgeving en ideeën
Tim Brackman, artistiek leider

Josine Brackman-Pijnacker Hordijk, voorzitter

Josine Brackman-Pijnacker Hordijk is samen met echtgenoot Hans-Evert Brackman en zoon Tim Brackman initiatiefnemer van stichting Podium Eibergen. Als privédocent dwarsfluit organiseerde zij al jaren voor haar leerlingen voorspeelavonden en evenementen als openbare masterclasses. Na een verbouwing van hun woning in Amsterdam werd het ook mogelijk voor een wat groter publiek huisconcerten op touw te zetten. Zelfs vond daar een aantal jaren achter elkaar het goed bezochte Brackman Trio Festival plaats, een kamermuziekfestival georganiseerd door Tim en zijn zus Anne.
In 2018 verruilden Josine en Hans-Evert hun Amsterdamse woning voor een boerderij in de Achterhoek, een streek waar zij beiden als kind vaak vertoefden. Daar organiseert Josine nu regelmatig samenspeelcursussen voor amateurmusici en docentencursussen. Als fluitdocent is zij werkzaam in Eibergen, Amsterdam en Südlohn (Duitsland). 
Gezamenlijk ideaal van Tim, Hans-Evert en Josine was om in Eibergen de huisconcertentraditie voort te zetten en uit te breiden, met als doel om een zo breed mogelijk publiek met muziek en andere (podium)kunsten in aanraking te laten komen. Resultaat hiervan was de oprichting van stichting Podium Eibergen eind 2018.
Naast muziek heeft Josine nog een aantal andere passies, waaronder lezen, schrijven en buiten zijn. Vooral dat laatste heeft mede door de verhuizing naar Eibergen een nieuwe vorm gekregen in paardrijden op haar ijslander Skjálgur en (moes)tuinieren.

Marianne Zweers, penningmeester

Jonge talent- en passievolle musici een podium bieden en anderzijds meer mensen laten genieten van hun spel. Die doelstelling ondersteunt Marianne van harte. Ook het plezier om te groeien en jezelf te verbeteren, bijvoorbeeld met behulp van masterclasses, kan zij ten volle onderschrijven: “Ik vind het enorm inspirerend om jonge musici zo talentvol en gedreven bezig te zien.” En dit is precies wat Podium Eibergen voor ogen heeft. Daarom hoefde ze niet lang na te denken over het verzoek om dat met haar kennis verder te ondersteunen. Als jurist bij een financiële instelling heeft zij naast het werk ook behoefte om het creatieve de vrije loop te laten. De vrije uurtjes worden besteed aan golf, saxofoon en beeldhouwen. “Bij Podium Eibergen bewaak ik het zakelijke en geniet van al het creatieve. Iedere activiteit die georganiseerd wordt brengt me een grote smile! Ik nodig iedereen dan ook graag uit om van de concerten van hoogstaand niveau mee te genieten.”

Marguerite Ruys, secretaris

De afgelopen jaren heeft Marguerite onder andere Tim Brackman, violist en artistiek leider van Podium Eibergen, met veel plezier en bewondering van dichtbij gevolgd in zijn opleiding en ontwikkeling. Mede dankzij Tim en veel mensen om hem heen heeft Marguerite nader kennisgemaakt met kamermuziek en de visie van jonge musici op de muziekstukken die ten gehore werden gebracht. Opgegroeid met vooral pianoconcertmuziek en haar eigen vioollessen in haar jeugd, betekende dit voor haar een ontdekking van een nieuwe muziekwereld. Ook de huiskamerachtige sfeer waarin de concerten in Amsterdam plaatsvonden, dichtbij en in gezellig contact met de musici, spraken Marguerite enorm aan. Toen Josine Brackman haar deelde in de plannen voor oprichting van Podium Eibergen en haar vroeg of zij een bijdrage als bestuurslid wilde leveren, was het antwoord daarom direct volmondig “ja, graag!”. Het concept van het Podium bouwt voort op het verleden: talentvolle musici en andere uitvoerenden laten inwoners van Eibergen en omstreken kennismaken met en genieten van een breed scala aan muzikale en gerelateerde culturele activiteiten, in de sfeervolle muziekboerderij van de familie Brackman en op andere aansprekende locaties. Als communicatieprofessional en jurist helpt Marguerite onder meer bij het verder ontwikkelen en op de kaart zetten van Podium Eibergen als initiator en organisator van concerten en activiteiten, met fantastische en hooggekwalificeerde uitvoerenden. Zij is ervan overtuigd dat het programma dat wordt aangeboden mensen met uiteenlopende interesses zal blijven verrassen en boeien. Marguerite levert hier graag en met veel energie een bijdrage aan.

Hans-Evert Brackman, vormgever en ideeën

Hans-Evert Brackman is opgegroeid in Haarlem. Hij studeerde van 1982 tot 1987 aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam met als specialisatie grafisch ontwerpen. In 1988 ontving hij een startstipendium van Het Fonds voor Beeldende kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Hans-Evert vestigde zich als zelfstandig ontwerper in Amsterdam.
Veel van zijn ontwerpen zijn gerelateerd (geweest) aan muziek, beeldende kunst en educatie.
Naast het ontwerpen in opdracht schildert Hans-Evert vrij werk, wat sinds de verhuizing naar Eibergen een extra stimulans gekregen heeft.
Hans-Evert heeft lange tijd viool gespeeld. Zijn ouders organiseerden vroeger huisconcerten in Haarlem. Die traditie heeft hij later, samen met Josine, voortgezet in Amsterdam. De oprichting van stichting Podium Eibergen is een logisch vervolg hiervan.

Tim Brackman, artistiek leider

Als violist leek het me van jongs af aan altijd het leukst om met anderen op het podium te staan. Ik begon op mijn vijfde met vioolles en speelde toen ook al veel samen met mijn ooms en mijn zus. Toen ik 12 jaar was, wilde ik een vooropleiding aan het conservatorium doen zodat ik met meer leeftijdsgenoten in contact kon komen die dezelfde passie hadden. Daar ontstond het Brackman Trio dat voor onze leeftijd behoorlijk serieus aan de weg timmerde. Toen we als trio vijf jaar bestonden, ontstond het idee een festival met vrienden te organiseren: kamermuziek in een huiskamer. Muziek met vrienden voor vrienden. Het intieme van de huiskamerbezetting heeft mij altijd geïnspireerd om uitdagende programma’s te bedenken en om het publiek actief te betrekken bij de muziek. Mijn persoonlijke contact met het publiek (tijdens en na de concerten) met uitleg of verhalen over de muziek die wordt gespeeld is een kenmerk dat ik graag wilde voortzetten toen we besloten hier in Eibergen een concertserie te starten.
Voor het komende seizoen staan weer geweldige musici op het programma, die allemaal hun eigen programma zullen meenemen. Afwisselend, persoonlijk en altijd gezellig met een drankje na afloop. Ik hoop u te zien bij (één van) de concerten van Podium Eibergen.

In het nieuws

Achterhoek Nieuws 10-06-2020 met column van Tim Brackman over programmering Podium Eibergen
Tubantia 17-12-2019 over geschiedenis, concerten en locatie Podium Eibergen
Achterhoek Nieuws 11-12-2019 over Brackman Trio en Elizaveta Agrafenina bij Podium Eibergen
Berkelland Nieuws 24-09-2019 over Academie Muzikaal Talent bij Podium Eibergen
NRC Handelsblad 31-07-2019 over festivals en kamermuziek bij o.a. Podium Eibergen
Berkelland Nieuws 21-05-2019 over Jazz en Klassiek bij Podium Eibergen
Achterhoek/Berkelland Nieuws 12-02-2019 over Debussy en Messiaen bij Podium Eibergen
Achterhoek/Berkelland Nieuws 12-02-2019 over Debussy en Messiaen bij Podium Eibergen
Berkelland Nieuws 27-11-2018 over openingsconcert Podium Eibergen
Berkelland Nieuws 27-11-2018 over openingsconcert Podium Eibergen

IBAN: NL16 RBRB 0778 0247 17  BIC: RBRB NL21  KVK: 73067652  RSIN: 859341598

Logo Podium Eibergen © H.E. Brackman