Oxana Thijssen, harp

Datum/Tijd: 09/10/2022 14:30 - 16:15

Locatie: Brackman Boerderij, Eibergen

Programmaboekje 09-10-22 © Podium Eibergen H.E. Brackman
Programmaboekje Podium Eibergen 9 oktober 2022

Sinds een paar maanden is Oxana Thijssen de trotse bespeelster van een van de vroegste dubbelpedaalharpen uit de muziekgeschiedenis: een harp uit 1831, gebouwd door Sebastien Erard, de uitvinder van het dubbelpedaalsysteem. Sinds Oxana de beschikking heeft over dit instrument, heeft ze het 19e-eeuwse harprepertoire als het ware opnieuw uitgevonden: muzikaal-technische keuzes van componisten werden ineens verklaarbaar vanuit de virtuoze mogelijkheden van het instrument, in combinatie met een intieme, heldere klank.
Speciaal voor Podium Eibergen heeft Oxana een programma samengesteld waarin zij u mee terug neemt naar de eeuw van de Romantiek. Met werken van bekende componisten als Glinka, Schumann en Mendelssohn, en van karakteristieke harpcomponisten als Hasselmans, Cramer – waarbij pianist Kasper Schonewille aanschuift achter de vleugel – en Parish Alvars waant u zich deze middag in andere tijden.

Oxana studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg, bij wie ze in 2017 haar bachelorstudie afsloot. Zij vervolgde haar masterstudie aan het Mozarteum in Salzburg, waar zij vorig jaar met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Al spelend en vertellend weet zij als geen ander haar tomeloze muzikale energie en passie voor het instrument met het publiek te delen.

www.oxanathijssen.com
www.kasperschonewille.nl

“De briljante virtuositeit in de werken van Elias Parish Alvars wordt vaak als oppervlakkig beschouwd; maar ik heb door de Erard harp ontdekt dat hij het echt schreef op de klank van het instrument”

Programma

Bekijk het programmaboekje

Poster 09-10-22 © Podium Eibergen H.E. Brackman
Poster Podium Eibergen 9 oktober 2022

© | Oxana Thijssen | photo by Rolf Schins
Oxana Thijssen

© Oxana Thijssen, foto Rolf Schins

Logo Podium Eibergen © H.E. Brackman